marți, 1 februarie 2011

Antreprenorii Europei lucrează împreună pentru un viitor mai bun



Antreprenorii Europei lucrează împreună
pentru un viitor mai bun
Trei cadre didactice de la Şcoala “Vlad Ţepeş” Vulcana de Sus din Dâmboviţa, s-au aflat timp de cinci zile (29.11.2010 – 03.12.2010) la şcoala Cahit Kural Ilkogretim Okulu din oraşul turc Eskisehir.

Aceasta a fost prima întâlnire a membrilor proiectului multilateral, în ţara organizatoare.Întâlnirea de lucru face parte din cadrul proiectului multilateral Comenius, pe care şcoala îl derulează împreună cu alte cinci şcoli din diferite localităţi ale Europei.

Intitulat „Cei mai tineri antreprenori ai Europei”, acest proiect, finanţat de Comisia Europeană, reuneşte reprezentanţi a şase ţări europene: Turcia, Portugalia, Polonia, Ungaria, Bulgaria şi, bineînţeles, România.

În cadrul acestei reuniuni, profesorii au prezentat sistemele de învăţământ din ţările partenere, au discutat despre asemănările şi deosebirile dintre legile educaţiei, dar şi despre dificultăţile pe care le întâmpină cadrele didactice în derularea activităţilor specifice. A fost organizat un concurs pentru alegerea logo-ului proiectului, concurs câştigat de către echipa din Bulgaria.

Logo-ul proiectului
S-a stabilit, tot atunci, agenda urmatoarelor întâlniri ale membrilor proiectului (România – aprilie 2011 şi Portugalia – mai 2011), s-a discutat despre nivelele diferite de trai şi dezvoltare din comunităţile reprezentate, cu scopul de a găsi, împreună, idei de antreprenoriat fezabile.
Pe parcursul acestor zile, agenda a fost bogată: vizite de lucru la şcoala coordonatoare, vizită la Primăria din Eskisehir, vizită în localitatea Seyitgazi şi capitala Ankara, unde au putut fi observate exemple de bune practici de antreprenoriat.

A fost, de asemenea, organizata o vizită la cea mai mare mină de bor din lume, unde a fost prezentat întregul proces, de la extracţie până la ambalarea şi expedierea compusului care are numeroase utilizări în viata de zi cu zi.

Prin acest proiect, elevii şi profesorii implicaţi vor avea posibilitatea de a dobândi noi abilităţi de comunicare, de a cunoaşte şi înţelege diversitatea culturală şi lingvistică europeană, vor avea şansa de a-şi scoate în evidenţă ideile de afaceri, toate ducând la îmbunătăţirea calităţii educaţiei.


Elevii şi profesorii implicaţi în proiect comunică şi lucrează împreună deja, prin intermediul internetului, organizând video-conferinţe şi împărtăşind idei de antreprenoriat şi parteneriate viitoare. Elevii şcolii au ocazia de a comunica în limba engleză cu elevii din ţările partenere precum şi de a dobândi noţiuni legate de antreprenoriat, idei pe care să le aplice în activităţile din cadrul proiectului şi, ulterior, în viaţa cotidiană.



Următoarea întâlnire din cadrul proiectului va avea loc în luna aprilie 2011, în România.
Este datoria noastră, de profesori şi îndrumători, să ne asigurăm că tinerii antreprenori de astăzi vor fi, peste ani, marii antreprenori ai ţării, şi, de ce nu, ai Europei.